Yurt dışına ürün gönderimini yani ihracatı bedelsiz bir biçimde yapmanız mümkündür. Bununla birlikte bedelsiz ürün ihracatının bazı koşulları vardır. İhracatı yapılacak olan her ürünü resmi olarak beyan etmeniz gerekir.

bedelsiz ihracat nedir nasıl yapılır

Bedelsiz ihracat, yurt dışı pazarına açılmanız için son derece faydalı bir yöntem olabilir. Bedelsiz ihracat yapabilmeniz için ise söz konusu süreci doğru şekilde yürütmeniz gerekir. Bu ihracat yöntemi firmalar açısından son derece faydalı olsalar da sürecin sorunsuz işlemesi adına resmi prosedürlere ve belgelere dikkat etmeniz gerekir.

Bedelsiz İhracat Nedir?

Değeri 430 Avronun üzerinde olan ve Türkiye’den yurt dışına gönderilen ürünlerin tamamı ihracat olarak değerlendirilmektedir. Bu gönderimlerin karşılığında herhangi bir ücret ya da hizmet alınmıyorsa, bu faaliyetler bedelsiz ihracat olarak tanımlanmaktadır. Yani, karşılığında hiçbir ücret almadan yapılan ürün gönderimleri bedelsiz ihracat olarak adlandırılır.

Bedelsiz ihracat yöntemi, özel şirketler, resmi kurumlar ya da gerçek kişiler tarafından yapılabilmektedir. Bununla birlikte bazı özel şartların bulunduğu da unutulmamalıdır. Öncelikle gönderdiğiniz ürünün, bedelsiz ihracat kapsamında yer alması gerekir. Bu durum gümrük kanunlarında açıkça belirtilmektedir.

Örnek vermek gerekirse, yabancı bir turistin bir başkasına hediye amaçlı aldığı ürünler bedelsiz ihracat kapsamına girebilmektedir. Bu durum, yurt dışına açılmayı planlayan firmalar açısından önemli avantajlar salar.

Bedelsiz İhracat Nasıl Yapılır?

Bedelsiz ihracat yapabilmeniz için öncelikle göndereceğiniz ürüne ait detayları belgelendirmeniz gerekir. Bu belgeler, ürünün değerine göre farklı kurumlara beyan edilmektedir. Söz konusu belgelerde, ürünün piyasadaki satış fiyatları, tipi, şekli, ebadı ve tüm özellikleri gibi detaylar yer bulmalıdır.

Bedelsiz ihracat nasıl yapılır sorusuna verilebilecek en güzel yanıt ise kanunlarla açıklanmıştır. Bu konuda yayınlanan 85/7623 Sayılı İhracat Rejimi Kararı, faaliyetin çerçevesini çizmiştir. Bedelsiz ihracat kapsamında ne tip ürünlerin gönderilebileceği bu kanunun üçüncü maddesinde belirtilmiştir. Bedelsiz ihracat yapabilmeniz için birçok farklı yol vardır. Ürünleri kargoyla ülke dışına göndermek bu yöntemlerden yalnızca biridir. Gerçek ya da tüzel kişiler ürünleri bizzat yanlarında taşıyarak da bu kapsamda yurt dışına ürün çıkarabilirler.

Bedelsiz İhracat Yapmak İçin Gerekli Belgeler

Ülke dışına herhangi bir ücret almadan ürün gönderebilmeniz için, bedelsiz ihracat formu düzenlemeniz gerekmektedir. Bu belgeyi doldururken vereceğiniz bilgileri, ilgili mevzuatlar belirlemektedir.

İhracat formunda, talep sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri, bağlı bulunan ihracatçı birlik, malın gidereceği firmanın bilgileri, mal ile bilgiler, malın miktarı, ürünün teminine dair ödenen bedel ve piyasa değeri gibi bilgilerin yer alması gerekir.

Bedelsiz ihracat tebliği hazırlarken, ürünü neden gönderdiğinizden bahsetmeniz gerekir. Örneğin numune olarak gönderilen bir ürün hakkında, bu hususa ilişkin bilgilerin yer alması gerekir. Söz konusu belgeler hazırlandıktan sonra resmi kurumlara ıslak imzalı ve kaşeli olarak teslim edilmelidir.

Bedelsiz ihracat faturası da düzenlenmesi gereken belgelerden biridir. Ürün için herhangi bir ücret almasanız dahi muhasebe kaydı açısından fatura düzenlenmesi gerekir. Türkiye’den tedarik edilen bir ürünün yurt dışına ücretsiz olarak gönderilmesinde satıcı faturasının da beyan edilmesi gerekir. Bu beyanın temel amacı ise ürünün Türkiye’den alındığının ispatıdır.

E-ticaret yoluyla ücret alınmadan yapılan kampanya ve promosyon ürünleri için de yukarı da bahsedilen belgeler hazırlanmalıdır. Bu açıdan bedelsiz ihracat olarak kabul edilen yöntem, mikro ölçekli satışlardan ayrılmaktadır.

Bedelsiz ihracat izni nereden alınır sorusu da firmalar ve gerçek kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu durum piyasa değerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ücreti 250 bin ABD dolarına kadar olan mallar Gümrük İdaresine beyan edilmektedir. Bu tutarın üzerindeki mallar ise İhracatçı Birlikleri Genel Sekterliklerine bildirilmektedir. Ürünlerin gönderilmesi, gerekli izinler alındıktan sonra yapılabilmektedir. Bu izinlerin süresi ise bir yıldır.

Bedelsiz Olarak Hangi Ürünler İhraç Edilebilir?

Reklam ve tanıtım amacıyla ya da numune olarak gönderilen ürünler söz konusu kanunlarla belirlenerek, bedelsiz ihracat olarak kabul edilirler. Örnek vermek gerekirse, tekstil üretimi yapan bir firma, ülke dışındaki herhangi bir firmaya numunelerini bedelsiz ihracat kapsamında gönderebilmektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları arasında gönderilen ürünler de kanunda bedelsiz ihracat olarak tanımlanmaktadır. Bunun yanı sıra belediye ve üniversitelerin birbirlerine gönderdikleri ürünler de bu kapsamda ele alınmaktadır. Anlaşmalar sonucu gönderiler taşıtlar için de bedelsiz ihracat yöntemi tercih edilebilmektedir. Yurt dışına yönelik olarak yardım faaliyetleri de bu kapsamda ele alınmaktadır.

Siz de firmanıza ait ürünlerin numuneleri ya da reklam ve tanıtım amaçlı olarak tasarladığınız promosyon ürünlerini yurt dışına bedelsiz ihracat yöntemiyle gönderebilirsiniz. Oden Lojistik olarak ihracat danışmanlığı hizmetimize başvurmak ve detaylı bilgi alabilmek için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!