İki ülke arasında ihracat veya ithalat yapmaya karar verdiğinizde daha önce hiç duymadığınız terimlerin hayatınıza girmesi işten bile değildir. Bu yazıda anlam ve öneminden bahsedeceğimiz CIP teslim şekli de bunların başında gelir.

Cip (Carriage and Insurance Paid To) Teslim Şekli Nedir

Açılımı "Carriage and Insurance Paid To" olan CIP ibaresi, satıcının taşıma ve sigorta giderlerini ödemeyi taahhüt ederek yaptığı gönderiler için kullanılır. Bu tür kargo gönderilerinde alıcıya kıyasla satıcının yükümlülükleri daha fazladır.

Günümüzde birçok firma yurtdışı ihraç ürünlerini sigortalayarak gönderimini gerçekleştiriyor. Bunun haklı birçok sebebi var. Elleçleme sürecinde kargolarınız zarar görebilir, indirme ve yükleme esnasında düşüp kırılabilir. Veya en iyi ihtimalle yağmur ve kardan olumsuz etkilenebilir ve hatta kaybolabilir. Bu gibi olumsuz durumların önüne geçmek için sigortalı gönderim yapmak gayet mantıklı bir seçenek.

Yazımızda bahsedeceğimiz CIP teslim şeklinde sigorta ve navlun bedellerinin tamamını sigortacı öder. Önceden belirlenmiş varış noktasına ulaşana kadar ürünün kaybolması, hasar görmesi gibi olumsuzluklarda sorumluluk satıcıya aittir. Sigorta bedelinin yüzde 110'una kadar olan kısmını ödemeyi vaat etmek zorunda olduğunuz bu yöntem, 11 farklı Incoterm'den yani taşıma yöntemlerinden birisidir. Bilmeyenler için Incoterm, 2020 yılında Uluslararası Ticaret Odası tarafından yürürlüğe giren ve uluslar arası taşıma yöntemlerini standardize eden bir programdır.

CIP Teslim Şekli Nasıl Çalışır?

CIP ibaresi genelde ardında hedeflenen şehirle birlikte kullanılır. Örneğin "CIP İstanbul" gibi. Bu ibareyi gördüğünüz zaman satıcının ürünlerin İstanbul'a kadar olan tüm navlun ve sigorta bedellerini karşılamaya hazır olduğunu anlayabilirsiniz. Tıpkı CPT taşıma yönteminde olduğu gibi CIP'te de gönderici süreç boyunca ortaya çıkacak tüm nakliye ücretlerini karşılar. Deniz, kara, tren ve havayolunun yanı sıra bu modellerin karma olarak kullanıldığı "Intermodal" taşımacılık yöntemleri bunlara dahildir.

Örnek üzerinden gidersek daha iyi anlaşılabilir. Diyelim ki Japon menşeli Sony, bir konteyner dolusu PlayStation 5'i Türkiye'deki Teknosa'lara göndermek istiyor. CIP teslimat şekli üzerine anlaşma yapıldıysa Sony, ürünleri sigortalı olarak gönderir ve tüm taşıma giderlerini üstlenir. Bu, ürünler hedef varış noktasına ulaşana kadar geçerlidir. Gönderi teslim edildikten sonra Sony'nin sorumluluğu bitmiş olur. Ancak yolda herhangi bir sıkıntı yaşanmış olsaydı yükümlülük Sony'de olacaktı ve Teknosa'nın bu işten hiçbir zararı olmayacaktı.

Bu gibi durumlarda satıcı eğer sigorta tazminat miktarını ürün değerinin yüzde 110'undan daha olmasını istiyorsa buna göre bir poliçe kestirmek zorundadır. Günümüzde birçok alıcı ve satıcı pazarlık yaparak bu gibi detayları netliğe kavuşturuyor.

CIP Teslimat Şekli Kullanım Alanları Nelerdir?

Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) hayata geçirdiği Incoterm'lerden, yani uluslar arası gönderim tiplerinden biri olan CIP dünya üzerindeki hemen her ülke tarafından tanınır ve kullanılır. Bir mal alım veya satım işleminde ortaya çıkacak navlun, kargolama ve sigorta giderleri CIP teslimat şeklinde satıcı üstlenir. Ürünler önceden anlaşılmış olan teslimat noktasına varana kadar oluşacak zarar satıcının sırtına yüklenirken, teslimat sonrası hasar görme veya kaybolma gibi risklerin sorumluluğu tamamen alıcıya geçer.

Anlaşmaya göre değişmekle birlikte standart olarak satıcı, ürünlerin yüzde 110'unu kapsayacak kadar geniş ölçekte bir sigorta poliçesi keser. Eğer alıcı bu oranı yükseltmek istiyorsa ayrıca satıcıdan talep edebilir ve bunun pazarlığını yapar.

Globalde kabul edilen tüm nakliye ve lojistik yöntemleriyle gerçekleştirilen taşımacılıklarda CIP teslim şekli kullanılabilir. Deniz, hava, kara ve demiryolu ile tüm bunların karma şeklinde kullanıldığı yöntemler de buna dahildir.

CIP Teslim Şekillerinde Alıcı ve Satıcının Sorumlulukları

ICC tarafından tanınan teslimat şekillerinin tümünde olduğu gibi CIP teslimde de alıcı ve satıcının yerine getirmesi gereken bir dizi sorumluluklar vardır. Eğer gümrükte herhangi bir sorun yaşamamak, ürünlerinizin alıcıya noksansız ulaşmasını istiyorsanız bu sorumlulukları mutlaka yerine getirmeniz gerekiyor. Aynı şey alıcı olduğunuz durumda da geçerlidir.

Satıcının Sorumlulukları

  • Ürünleri nizami şekilde paketlemek, gerekiyorsa kolilerin üzerine taşıma yönergelerini işaretlemek
  • Ticari fatura başta olmak üzere gümrüğe sunulacak tüm belgeleri eksiksiz hazırlamak
  • Gerekiyorsa ihracat iznini hazır etmek
  • Yükleme, boşaltma gibi süreçlerin tamamına denen "elleçleme" aşamasında ortaya çıkacak masrafları üstlenmek
  • Ürünler hedef teslimat noktasına ulaşana kadarki giderleri karşılamak
  • Tüm risk ve tehlikeleri kapsayan sigorta poliçesi kestirmek

Alıcının Sorumlulukları

  • Satıcı ile ilk kez çalışılıyorsa ürünler kargoya verilmeden önce kalite kontrolü yapmak
  • Satış sözleşmesinde yer alan ücreti ürünler kargoya verilmeden önce eksiksiz ödemek
  • İthalat iznini almak ve gümrüğe beyannamede bulunmak

CIP ve CIF Arasındaki Farklar Nelerdir?

Birbiriyle en çok karıştırılan iki taşımacılık yöntemi: CIP ve CIF. Gerçekten de çok benzer özellikleri taşıyan bu iki yöntemin arasındaki farkları biliyor muydunuz?

CIP yöntemi akla gelebilecek tüm ulaşım araçlarında kullanılabilir. Buna deniz, kara, hava ve demiryolu dahildir. Ancak CIF sadece denizyoluyla gerçekleştirilen taşımacılık işlemlerinde kullanılır. CIF'te satıcı, ürünleri hedef limana sorunsuz teslim etme ve ortaya çıkacak masrafları üstlenme vaadinde bulunur. CIP'te ise satıcının sorumluluğu ancak hedef ülkenin önceden belirlenmiş herhangi bir şehrindeki teslimat noktasında sona erer. Yani daha geniş kapsamlıdır.

CIP aynı zamanda CPT'ye de çok benzer. CIP'in CPT'den farkı satıcının sigorta yapmayı da vaat ediyor olmasıdır. Harici diğer özellikleri açısından CIP ve CPT benzer kabul edilebilir.

CIP Teslim Şekli En Çok Hangi Sektörde Kullanılır?

Uluslar arası ticaretin en çok tercih edilen teslimat yöntemleri arasında er alan CIP'in pratikte kullanım şeklini merak ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Satıcının üstüne çok fazla sorumluluk yüklendiği için "Kim böyle bir yükümlülüğe girer ki?" diyenlerin sayısı az değil. Ancak hem alıcı hem de satıcı için CIP teslim şeklinin birçok avantajı var.

"En çok kim, neden CIP teslim şeklini kullanmalıdır?" diye soracak olursanız aşağıdaki cevapları verebiliriz.

Intermodal taşımacılıkta: CIP birçok farklı lojistik yönteminde kullanılabildiği için genelde ürünlerini Intermodal taşımacılık yapan işletmeler tarafından tercih ediliyor. Örnek vermek gerekirse, mallarınızın önce karayolu daha sonra ise deniz üzerinden nakledilmesi gerekiyorsa CIP etkili bir seçenek olabilir.

Ağır ve pahalı makinelerin satışında: Pahalı ve ağır makinelerin nakliye sürecinde anlaşmalar genelde CIP şeklinde gerçekleştirilir. Böylece yolda başına herhangi bir olumsuzluk gelmesi durumunda alıcı zarara uğramamış olur. Muhtemel zararlardan etkilenmek istemeyen alıcılar da anlaşmalarını CIP'e göre yapmaya çalışırlar.

Sektöre yeni girmiş işletmeler: Alıcının uluslar arası ticaret ve nakliye alanında çok az tecrübesinin olduğu durumlarda CIP mantıklı bir seçenektir. Satıcı nakliye ve sigorta işlemlerini üstleneceği için tecrübesiz alıcının karşılaşması muhtemel zararların önüne geçebilmesi mümkündür.

Güvenilir Lojistik Partneriniz: Oden Lojistik

Görüldüğü üzere CIP, CIF, CPT ve daha bir sürü taşımacılık yöntemi (Toplamda 11 tane Incoterm) mevcut. Her birinin avantajı ve dezavantajı var.

Taşınacak ürün, hedef varış ülkesi gibi detayları göz önünde bulundurarak sizin için en uygun taşıma yöntemine Oden Lojistik ile karar vermek sizi rakiplerinizin önüne taşıyacaktır. Üstelik gümrük süreci, ihracat ve ithalat izinleri gibi birçok detayı da sizin yerinize halletmeye hazırız.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!