Lojistikte mal ya da ürün farklı kanallarla bir yerden başka bir yere taşınmaktadır. Bu noktada taşıyıcılar ile mal/yük sahipleri arasında köprü görevi gören yani bu işlemi gerçekleştiren sorumlu firmalara “freight forwarder” denilmektedir. Freight forwarder malın gemiye, trene, uçağa ya da tıra yüklendiği andan itibaren, varacağı yere teslim edilene kadar geçen tüm süreçten sorumludur. Freight forwarder firmalar sektörde yer alan birçok yük taşıyıcılar ile ilişki içerisindedir. Bu sayede kendi filoları, uçakları, gemileri vs bulunmasa bile bu hizmeti farklı lojistik şirketlerinden sağlayabiliyorlar. Üstelik freight forwarders bunu oldukça avantajları fiyatlarla sağlamaktadır.

Freight Forwarder Nedir? Görevleri Nelerdir?

Ülkemizde freight forwarder “taşıma işleri organizatörü” olarak bilinmektedir. Faaliyet alanları kapsamında taşınacak olan eşyanın ya da yükün sorumluluğu forwarder şirketlerin sorumluluğu altındadır. İthalat ve ihracat alanlarında taşıma işi konusunda işletmeye ait limanlardaki ve gümrükteki prosedürleri freight forwarder takip etmektedir. Hatta malın ya da eşyanın gönderilmeden önceki aşamasında depolanma işleminden de sorumludurlar.

Freight Forwarder Görevleri Nedir?

Freight forwarder firmaların görev alanı oldukça geniş. Peki “Freight forwarder ne iş yapar?” Bu yazımda freight forwarder görevlerini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Freight forwarder görevleri her ne kadar vermiş olduğu hizmetin türüne göre değişiklik gösterse de malın taşınmasından teslimine kadar geçen süreyi içermektedir. Tedarik zincirinin nasıl tamamlanacağı, hangi taşımacılık türünün tercih edileceği, hangi evrak işlerinin yapılacağı gibi detaylar farklılık gösterebilmektedir.

Freight forwarder görevleri arasında bulunanları şu şekilde belirtebiliriz:

  • Freight forwarder çoğunlukla demiryolu ve kara yolu taşımacılığı üzerine yoğunlaşmaktadır.
  • İthalat ve ihracat konusunda yeterli bilgiye sahip oldukları için gerekli olan belgeleri müşteriye sağlamaktadır. Ayrıca müşterinin adına gerekli olan gümrük vergilerini de düzenlemektedir. Kısacası müşterinin adına izin için de başvuruda bulunabilmektedirler. Tüm sürece hakim olan forwarder tüm süreci daha hızlı bir şekilde halledebilir.
  • Freight forwarder kişilere grupaj hizmeti de sunmaktadır. Maliyetlerden kurtulmak için farklı girişimcilerden gelen ufak gönderileri büyük yük gibi gruplandırabilmektedir.
  • Freight forwarder taşıyıcı firmayı da düşünmektedir. Kimi ülke gümrük izni ya da ithalat izni ile çalışmaktadır. Bu yüzden bazı malları ithal edebilmek için izin olması gerekmektedir. Bu prosedürleri de sizin yerinize Freight forwarder hallederek, tüm süreci de takip eder. Böylelikle eşyayı taşıyan kişi de daha rahat ve güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmektedir.
  • Taşımacılık yapan çoğu nakliye firmalarını yakından ilgilendiren konulardan bir tanesi de yolculuk esnasında malların kırılabilme ihtimalidir. İstenmeyen durumlarda malın hasar görmesi halinde müşteri memnuniyetini de göz önünde bulundurarak freight forwarder gerekli olan sigortaları yapmaktadır.
  • Freight forwarder, alıcı ve satıcı arasında bir taraf olduğundan hangi taşıma türüne ihtiyaç olduğunu da belirleyerek, en uygun seçeneği bulmaktadır.
  • Çoğunlukla ürün ithal edildiği zaman KDV ve ithalat vergileri ödenmektedir. Bu gibi durumlarda da gider Freight forwarder’lara ayrılan bütçeden yapılmaktadır.

Freight Forwarder’a Neden İhtiyaç Duyulur?

Günümüzde birçok işletme müşteri memnuniyetli olarak kaliteyi üst seviyeye çıkartmak, maliyetleri düşürmek, ürün nakliyesi sırasında gerçekleşebilecek olan sorunları aza indirgemek, geri dönüşümün çıkartacağı maliyetleri ortadan kaldırmak ister. İşte tam da bu noktada Freight forwarder önemli rol oynamaktadır. Tabi ki bu süreçler koordineli ve planlı bir çalışma gerektirmektedir. Malın taşınması sırasında birçok aşama olduğu için ve her aşamada oluşabilecek sorunun bir başka aşamayı kötü yönde etkileme imkanı olduğundan her şey tam bir organizasyon halinde yapılmaktadır.

Freight forwarder öncelikle işletmeden ihtiyacı olan tüm bilgileri almaktadır. İlk olarak müşteriden beklenen ücret ve çalışmanın detayları alınmaktadır. Daha sonra hangi kurumdan hangi hizmetlerin alınacağı araştırılmaktadır. Araştırmayla birlikte bir bütçe de çıkartılmaktadır. Bir çalışma haritası çıkartıldıktan sonra gümrük ile ilgili işlemler tamamlanır. Gerekli her şey tamamlandıktan sonra kar zarar raporları hazırlanmakta ve müşteriyle paylaşılmaktadır.

Freight Forwarder Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Freight forwarderın sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Yapılacak işin daha kusursuz bir sürece sahip olması için bu özellikler önemlidir.

Freight forwarder öncelikle gümrük protokolleri ile ilgili tüm bilgilere sahip olmalıdır. Gümrük protokollerinin limandan limana hatta ülkeden ülkeye farklılık gösterebildiğini göz önünde bulundurursak bu konuda uzman olmalı oldukça önemlidir.

Freight forwarderın her durumun karşısında bir çözüm önerisi sunma becerisine de sahip olması gerekmektedir. Beklenmeyen hava şartları, teknolojik taraftaki sorunlar ya da farklı aksilikler karşısında hızlı bir şekilde çözüm odaklı olabilmek gerekmektedir. Bunun yanı bir Freight forwarder tüm ihtiyaç olan lisanslara sahip olmanın yanı sıra tedarik zinciri açısından da donanımlı olmalıdır. Eğer bir Freight forwarder ile çalışmayı düşünüyorsanız tüm bu detayları göz önünde bulundurarak tercihinizi yapmalısınız.

Freight Forwarder Türleri Nelerdir?

Taşımacılık sektörü gün geçtikçe geniş bir alana yayılmaya başlamaktadır. Taşımacılık sektöründe kara yolu, hava yolu, deniz yolu, demir yolu gibi farklı şekillerde eşyalar taşınabilmektedir. Tabi her bir seçenekte farklı prosedürler bulunmaktadır. Taşınacak olan eşyanın türüne göre de hangi yöntemin kullanılacağı belirlenmektedir.

Denizyolunda ve karayolu taşımacılığında hangi yöntemle taşımacılığın yapılacağı malın türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Freight forwarder bu durumda taşıma işini en uygun ve güvenilir şekilde yapmaya çalışmaktadır.

Karayolu taşımacılığı tercih edilecekse gümrük için gerekli olan bütün belgeler hazır olmalıdır. Gümrükten geçişten önce veya sonra ihtiyaç olan tüm idari işlemler ise Freight forwarder tarafından özenle gerçekleştirilmektedir. Sonrasında söz konusu malların gümrükten geçiş işlemleri tamamlanır.

Denizyolu taşımacılığında liman işletmelerinin prosedürlerine uygun olarak hareket edilmektedir. Tüm belge ve evraklar ilgili liman işletmesinin prosedürlerine göre hazırlanmaktadır. Böylelikle limanda fazladan zaman kaybı yaşanmaması da sağlanmış olur.

Hava yolu taşımacılığı ile nakliyesi gerçekleşecek olan tüm mallar için gerekli olan belgeler de freight forwarder tarafından hazırlanmaktadır. Hava yolu taşımacılığında navlun ile hava yolu arasında aracı konumunda olan Freight forwarder bir nevi acentadır. Birçok farklı birimdeki görevi üstlenmektedir. Buna örnek olarak, sevk irsaliyelerinin alınmasını, tüm rezervasyon süreçlerinin tamamlanmasını verebiliriz. Hava yolu ile gerçekleştirilen tüm işlemlerde hava konşimentosunun düzenlenmesi gerekmektedir.

Tüm bunlara bakarak Freight forwarderın gerekli olan yetkilere ve donanımlara sahip olması gerektiği söylenebilir. Küreselleşmeyle birlikte gün geçtikçe büyüyen dünya ticaretinin doğurduğu ihtiyaçları yönetmek için Freight forwarder ticarette önemli rol oynamaktadır. İşletme için önemi büyük olan Freight forwarder ile şirketi bir adım daha ileriye taşıyabilmek mümkün.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!