Kombine taşımacılık, taşınan malın çıkış noktasından varış noktasına kadar en az iki taşıma yolu kullanılarak (havayolu, denizyolu, demiryolu, karayolu) taşınması anlamına gelir. Bu taşıma modu son dönemde ulaşım ve mesafe söz konusu olduğunda sorunlu olan taşıtların, maliyeti düşük olan denizyolu ve demiryolu taşımacılığının kombine edilmesi sayesinde gelişmeye başlayan bir taşıma zinciridir.

Kombine Taşımacılık Nedir, Nasıl Yapılır?

Kombine taşıma yöntemlerinin lojistik sektörünün adına sağladığı avantajlar ise başlıca şu şekildedir;

  • Karayolu taşımacılığı sayesinde esnek yükleme ve dağıtım fırsatlarının sağlanıyor olması,
  • Büyük miktara sahip yüklerin uzun mesafelere güvenli şekilde taşınabilir olması,
  • Birleştirilen bu taşıma zincirlerinin optimize edilebilir olması,
  • Birbirinden farklı ürün ve malların kombine ve konsolide edilmesi,
  • Farklı taşıma modlarına sahip olunsa bile, beraber taşımanın bir bütün şeklinde rahatlıkla yapılabilir olması,
  • Demiryolu ve denizyolu taşımacılığının son derece güvenli olması,
  • Özellikle ağır taşımalar söz konusu olduğunda ekonomik anlamda pek çok avantaj yaratması

Başarılı bir taşımacılık için göndericiden alıcıya kadar pek çok farklı aşama söz konusudur. Bu aşamaların her birinin kendine özgü, dikkat edilmesi gereken özellikler bulunmaktadır. Kombine taşımacılıkta amaçlanan esas düşünce, her türlü işletmenin içinde ve işletmeler arası taşıma için bir taşıma zinciri oluşturmak ve bu işlemi verimli bir şekilde gerçekleştirmektir.

Kombine taşımacılık yapılmak istendiğinde, bu aşamalarda fiyat politikası, teknolojik ve hukuki entegrasyon bir bütün şeklinde değerlendirilmeli ve ele alınmalıdır. Tüm bu taşımacılık işlemleri kombine taşımacılıkta koordineli bir şekilde sürdürüldüğünde verimli bir taşımacılık sağlanır. Tek bir yolla taşımacılık yapmanın, kombine taşımacılık sayılması mümkün değildir.

Kombine Taşımacılık Nasıl Yapılır?

Kombine taşımacılık, malları bir yerden diğer yere transfer ederken tren, kamyon, gemi gibi birden fazla taşıma modunun aktif bir şekilde kullanılması demektir. Bu yöntem genellikle uzun mesafeli kargolar için sıklıkla tercih edilir. Bunun sebebi tek bir taşıma yönteminin, kombine taşımacılık yöntemine göre çok daha maliyetli olmasıdır. Ayrıca kombine taşımacılık maliyet olarak avantaj sunduğu kadar, verimli bir taşıma modu olarak bilinmektedir.

Kombine taşımacılıkta amaç, yolculuk sırasında tüm ayaklar için en verimli olan taşıma yöntemini kullanmak ve malların taşımasını düzenli bir şekilde optimize etmektir. Bu sayede malları yüklenmesi ve boşaltılması için gereken sayı en aza indirgenmiş olur.

Bu taşıma zinciri pek çok taşıma yöntemini aynı anda içinde barındırabilir. Karayolu ile başlayan bir taşıma işlemi, sonrasında havayolu ya da denizyolu taşımacılığı ile devam edebilir. Bu durum aslında kargonun ulaştırması hedeflenen konuma göre farklı varyasyonlar ve durumları içerir. Yani hangi taşıma zincirini kullanmak istediğiniz yük şekline, geldiği mesafe gibi etkenlere bağlıdır.

Kombine taşımacılık, ortaya çıkmasına neden olan fikir gereğince birden fazla taşıma modunu içerir ve bu yüzden birkaç adımda teslimat gerçekleştirilmiş olur. Bu taşıma zinciri kusursuz şekilde planlandığında şu şekilde ilerler;

  • Mallar ilk aşamada çıkış noktasında bir kamyona yüklenir ve liman ya da tren istasyonu gibi bir terminale taşınır.
  • Sonrasında terminale ulaştırılan mallar, yolculuğun bir sonraki aşaması için bir gemi ya da trene aktarımı gerçekleştirilir.
  • Gemi ya da tren bu malları bir sonraki terminale transfer eder ve burada mallar, yolculuğun son aşaması için bir başka kamyon ya da taşıma yöntemine aktarılır.
  • Son aşama olarak mal ve yükler varış noktasına teslimat gerçekleştirilir.

Sorunsuz adım adım ilerleyen bir kombine taşımacılığın her bir ayağı kısaca bu şekilde ilerler.

Kombine Taşımacılık Çeşitleri Nelerdir?

Mal ve yükleri bir yerden diğer yere taşımak için kullanılabilecek birkaç kombine taşımacılık türü bulunmaktadır. Bu türler başlıca şu şekilde ifade edilmektedir:

  • Kamyon- Gemi

Yük ve kargonun taşınma işleminde gemi ve kamyonun yer aldığı kullanımı içerir. Mallar ilk etapta çıkış noktasından bir kamyona yüklenir. Sonrasında liman gibi bir terminale taşınarak yolculuğun bir diğer aşaması olan gemiye aktarım işlemi gerçekleşir. Bu gemi daha sonra yolculuğun son aşaması için kamyona geri aktarılacağı bölgeye taşınır.

  • Kamyon-Demiryolu

  Malları bir yerden bir yere taşıyabilmek için kamyon ve trenlerin yer aldığı bir taşıma çeşididir. İlk olarak mallar çıkış noktasında bir kamyona yüklenir ve yolculuğun diğer aşamasında trene aktarılmak üzere bir terminale taşıma işlemi gerçekleşir. Tren, sonrasında bu malları yolculuğun son ayağı için bir kamyona geri aktarmak üzere başka bir terminale taşır.

  • Demiryolu-Gemi

Bu taşıma zinciri gemi ve tren kombinasyonu sayesinde malların taşınmasını ifade etmektedir. Mallar ilk etapta çıkış noktasından bir trene yüklenir ve limana benzeyen bir terminale taşınır. Yolculuğun devamı için sonrasında bir gemiye aktarım gerçekleşir. Bu gemi daha sonra malları trene geri aktarılacak olan bölgeye taşır.

  • Multimodal

Multimodal, gemi, kamyon ve tren gibi üç ve üçten fazla taşıma modunun aktif şekilde kullanılmasını ifade etmektedir. Bu yöntem sayesinde yük ve mallar yolculuk boyunca birbirinden farklı terminallerde, değişik taşıma yöntemleri kullanılarak aktarılır.

Kombine taşımacılık hem yüklenici hem de alıcı bakımından son derece avantajlı bir transfer sağlamaktadır. Malların kısa süre içerisinde çok daha uzun mesafelere taşınmasına imkân yaratırken, genellikle tek bir taşıma modu kullanmaktan daha uygun fiyatlara mal olur. Bu nakliye yöntemini kullanmak, işletmeler için maliyeti düşürmek ve kar oranını arttırmak açısından yardımcıdır.

Malların kısa zaman zarfında daha uzun mesafelere transferini sağlayan bu taşıma zinciri, tek modlu taşıma kullanmaktan daha verimli olabilir. Bu durum nakliye süresini azaltarak, teslimat hızını arttırdığı için işletmelerin yararınadır.

Kombine taşımacılığın sunduğu bir diğer avantaj ise taşımacılık sırasında yakıt kullanım miktarını ve kullanılan araç sayısını azaltabildiği için, diğer taşıma yöntemlerine göre çok daha çevre dostu olabilmesidir. Bu sayesinde sera gazı emisyonlarının ve taşımacılığın çevre üzerinde bıraktığı diğer olumsuz etkilerin azaldığı söylenebilir.

Mallar yolculuk boyunca çeşitli terminallerde, farklı aktarılma zinciri ile belirtilen adres teslim edilirken, birden fazla taşıma yöntemini kullanmak kaza ve mallara zarar verilme riskini en aza indirger. Farklı türden malların ihtiyaçları karşılamak adına birden fazla taşıma yöntemi kullanılarak transfer edilmesi, nakliye sürecinde esneklik sağlanmasına neden olur. Bu gibi avantajlar, pek çok firmanın ve işletmenin kombine taşımacılığın avantajlarından faydalanmasını sağlamıştır.

Kombine Taşımacılık Organizasyonları Oden Lojistik’te

Kombine taşımacılık avantajlarını kendi lehinize çevirmek istediğinizde, çalıştığınız lojistik şirketinin güvenli ve kaliteli hizmet verdiğinden emin olmanız gerekir. Oden Lojistik bu anlamda aradığınız üst düzey kalite standartlarında hizmeti bulabileceğiniz, uzun yıllardan beri sektörde başarısını ispat etmeyi başarmış nitelikli bir firmadır.

Yük ve mallarınızın transfer işlemlerini sizin adınıza düzenlerken, bu işlemleri büyük bir özveriyle yürüten Oden Lojistik, gerekli olan tüm bu işlemleri dış ticarette beklenmedik ek masrafları en aza indirgemek ve bu gibi sorunlarla karşılaştığınızda akılcı çözümlerle size destek olmak için vardır.

Firmamız için öncelik daima müşteri memnuniyetidir. Bu yüzden uzman kadromuzla istek ve ihtiyaçlarınızı analiz ederken, müşteri odaklı çalışmalarla dış ticarette gönül rahatlığını deneyimlemeniz için çalışıyoruz. Sizde şimdi lojistik sektöründe özverili çalışmayı, kaliteli hizmeti ve güvenli transferi yaşamak için Oden Lojistik’i ziyaret etmeden karar vermeyin.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!