Treyler, diğer bir deyişle dorse kelimesi, lojistik sektöründe adı sıklıkla duyulan kelimelerdir. Dorse, taşımacılık sektöründe kasalı taşıma araçlarında arka kısımda bulunan kasa için kullanılan bir terimdir. Kelimenin tarihine baktığımızda dorse teriminin, söz konusu kasaları üreten  Dorsey Trailer firmasından geldiğini görebiliriz. Ülkemizde hem dorse hem treyler kelimeleri de kullanılabilmektedir. 

Dorse Nedir? Dorse Tipleri Nelerdir?

Dorse, kasalı modeldeki taşıma araçlarının arkasında bulunan kasaya verilen bir isimdir. Dorseler, kingpib flanşlı olarak tasarlanmışlardır. Kingpin flanş, dorsenin araca bağlandığı esnada bağlantı noktalarının sızdırmamasını sağlamaktadır. Flanşların iki farklı aparatı bulunmaktadır. Bunlar 2 ve 3.5 inç olarak gruplandırılabilir. Ayrıca treyler çekici araca güvenli ve sorunsuz bir şekilde bağlanabilsin diye çekici araç kısmında kingpin de bağlanabileceği bir tabla mevcuttur. 

Karayolu taşımacılığında sık sık tercih edilen dorseler, özellikle geniş hacimli ürün ve eşyaları tek seferde taşıyabilme özelliğine sahiptirler. Kullanım kolaylığından dolayı ve birçok ihtiyaca cevap verdikleri için lojistik sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Sadece yük taşımak için değil kimi zaman dorseler tehlikeli madde taşımacılığında da kullanılabilmektedir. 

Dorselerin farklı tipleri bulunmaktadır. Dorse tipleri, farklı tarzlarda üretilmiş olup, kendi içerisinde sal dorse, tentelli dorse, römork, lowbed dorse olmak üzere dört başlık altında incelenebilir:

  • Sal Dorse: Sal dorseler ile genellikle yüksek ürünler taşınmaktadır. Yükler, kolaylıkla dorseye yüklenebilir. Üst ve yan kısımların tamamen açık olması sayesinde kullanıcılar dilediği yerden dorseye yükleme yapabilmektedir. 
  • Lowbed Dorse: Lowbed dorse de tıpkı sal dorse gibidir. Üst ya da yan kısımlarında kapaklar bulunmamaktadır. Özellikle ağır yüklerin kolay bir şekilde taşınmasını sağlayan yük taşıma aracıdır. 
  • Tentelli Dorse: Tentelli dorselere hem arkadan hem de yan kısımda bulunan tenteyi açarak ürün yüklenebilmektedir. Yan kısımdan ürün yüklenebilmesi bazı taşıma araçlarının sahip olduğu en pratik özelliklerinden biridir.
  • Römork: Taşıma araçlarında arka kısma bağlanan dorsenin, ön kısımda bulunan taşıyıcı araçla çekilmesi römorkları oluşturmaktadır. Ön ve arka olarak 2 parçadan oluşan dorse sistemi römorklarda karşımıza çıkmaktadır. Eğer yarı römork taşıma araçlarında tek dorse kullanılıyorsa bu araçlara kamyon denilmektedir. Römorklar ihtiyaçlar doğrultusunda farklı kapasitelerde ve boyutlarda da üretilebilmektedirler.

Dorselerin her birinin, belirli bir standartları, ölçüleri bulunmaktadır. Hatta bu ölçüler kanunlarla belirlenmiştir.  Ölçüleri farklı olan dorselerin dolayısıyla her birinin taşıma kapasitesi de, hacmi de farklılık gösterebilmektedir. Taşınacak yükün hacmi, boyu gibi özelikleri de göz önünde bulundurularak uygun dorse seçimi yapılması doğru bir adım olacaktır. 

İthalat ve ihracat hizmetleri veren Oden Lojistik’ten yük taşımacılığı, transit taşımacılık, parsiyel taşımacılık, konteyner taşımacılığı gibi birçok konuda destek alabilirsiniz. Şirketimiz hava, deniz, kara, demir yolu taşımacılığında da öncü ve gönül rahatlığıyla hizmet alabileceğiniz sektörün önde gelen isimlerindedir. 

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!