Tio açılımı nedir, TİO belgesi (Taşıma İşleri Organizatörlüğü) isminden de anlaşılacağı üzere taşımacılık sektöründe faaliyet gösterecek olan firmaların mutlaka temin etmesi gereken, tüzel ve gerçek kişilere deniz, kara ve havayolu ile taşımacılık yapma izni veren bir belgedir.

TİO yetki belgesi olmadan lojistik sektörünün yurtdışı ihracat kolunda faaliyet gösterebilmeniz mümkün değildir.

Tio Belgesi Nedir, Tio Belgesi Nasıl Alınır

Geçerlilik süresi 5 yılla sınırlandırılmış olan bu belgeyi süresi dolduktan en fazla 540 gün sonra yenilemek gerekir. Şayet süre dolmadan erken yenileme yapılırsa kalan süre yeni belgelerin geçerlilik süresine artı olarak eklenir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesindeki Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu belgeyi almak için firmaların karşılaması gereken belli bazı kriterler vardır. Bu kriterleri yerine getiren şirketler TİO belgesi ücretini ödedikten sonra bakanlığa başvuruda bulunabilir, onay sürecinin ardından sektörde faaliyet göstermeye başlayabilirler.

TİO belgesinin üzerinde yetkinin veriliş ve geçerlilik tarihlerinin yanı sıra numarası, yetki belgesi sahibinin ticari unvanı, adresi, ticaret sicili ve vergi dairesi numaraları yer alır.

Bu belgeyi kimlerin alabileceği, ödenmesi gereken ücretler, yenileme ve başvuru işlemlerinin yanı sıra idari para cezaları gibi detaylar en son 22 Ağustos 2022 tarihinde revize edilen Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği'nce düzenlenir.

Tio Belgesi Ne İşe Yarar?

Lojistik ve nakliye firmalarının alması gereken en önemli evraklar arasında başı çeken TİO belgesi, gerçek ve tüzel kişilere başkalarına ait yükleri depolama, nakletme ve hatta sigortalama gibi yetkileri yasal olarak verir. Bu belge olmadan lojistik taşımacılık hizmeti vermek cezaya tabidir.

Şayet siz de lojistik sektöründe faaliyet gösterecek yeni bir şirket kurulumu sürecindeyseniz, mutlaka TİO belgesi almanız gerekecektir. Şayet halihazırda C2, L2 ve D2 gibi farklı kategorilerde düzenlenmiş taşımacılık yetki belgeleriniz varsa TİO belgesi alırken bakanlığın sunduğu indirimlerden faydalanabileceğinizi de belirtelim.

Tio Belgesi Almak İçin Gerekli Şartlar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen taşıma işleri organizatörlüğü yönetmeliğine göre TİO belgesi almak isteyenlerin karşılaması gereken şartlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

  • Başvuru sahibinin TC vatandaşı olması
  • Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmanın TC sınırları içerisinde, yine Türk kanunlarına göre kurulmuş olması
  • En düşük 150 bin TL’lik sermaye sınırını karşılamak
  • Vergi mükellefiyeti
  • Mesleki yeterlilik şartlarını karşılamak
  • E-tebligat alabilmek
  • Şirketin bir merkez adresinin olması

Sektöre yeni adım atan firmalar için karşılaması pek zor sayılmayan bu şartları yerine getiriyorsanız, siz de TİO belgesi başvurusunda bulunmak için bir sonraki paragrafta yer alan yönergelerden faydalanabilirsiniz.

Tio Belgesi Nasıl Alınır?

TİO belgesi bizzat Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenir. Sanılanın aksine bölge müdürlükleri bu belgeyi düzenleme yetkisine sahip değildir. Bir üstte bahsi geçen kriterleri karşıladığınızdan emin olduktan sonra aşağıdaki belgelerle birlikte doğrudan bakanlığa müracaat edebilirsiniz. Yaygın kanının aksine e-Devlet üzerinden TİO belgesi başvurusu yapılamaz. Ancak var olan başvurunun durumunu ve onaylanan belgenin geçerliliğini e-Devlet’te yer alan ilgili menülerden sorgulayabilmeniz mümkündür.

Burada önemli bir uyarıda bulunmakta fayda var. Şayet başvuru esnasında yanlış, eksik veya yalan bilgi beyan ettiğiniz ortaya çıkarsa düzenlenmiş yetki belgesi geçici olarak iptal edilebilir. Şartlar yerine getirildikten sonra tekrardan TİO belgesini alabilmeniz mümkün olacaktır.

Başvuruyu yaptıktan sonra bakanlık yetkilileri en fazla 30 gün içerisinde incelemelerini tamamlar, başvuruyu olumlu veya olumsuz olarak sonuçlandırır. Bunun takibini e-Devlet portalında yer alan "Yetki Belgesi Başvuru Durum Sorgula" menüsünden yapabilirsiniz.

Normalde 5 yıl süreyle düzenlenen bu belgeyi tek sefere mahsus olarak 1 senelik düzenletebilme imkânı da mevcut. Ancak ücrette herhangi bir değişiklik olmadığı için bunun pek tercih edilmediğini söyleyebiliriz. Üstelik 1 senelik alınan TİO belgeleri için yenileme işlemi de yapılmıyor.

TİO yetki belgesi başvurusunda bulunurken hazırlamanız gereken evraklar ise genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Şirketiniz mutlaka meslek, ticaret, sanayi veya ziraat odalarından birine kayıtlı olmalıdır. Bu kayıt belgelerinden birini hazır etmelisiniz.
  • Başvuru için dilekçe hazırlamanız, dilekçeyi imzalayan kişinin de imza yetkisinin olduğunu sicil tasdiknamesi ile ispatlayabilmeniz gereklidir.
  • Ticaret sicil gazetesi nüshası
  • TİO yetki belgesine başvurmak için gerekli olan 273.244 TL’nin ödenmiş olduğuna dair dekont
  • “Tio Belgesi Almak İçin Gerekli Şartlar” başlığında listelediğimiz şartların karşılandığını ispatlayan belgeler

Başvuruların Çankaya, Ankara'da bulunan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bizzat yapılması gerektiğinin de altını çizelim. Gerekli belgeleri hazır edip başvuruyu gerçekleştirdikten sonra yetkililer firma hakkında mesleki yeterliliğin olup olmadığı ve yükümlülüklerini yerine getirip getiremediğiyle ilgili çeşitli araştırmalar yürütür. Yalan beyan veya sahte / tahrif edilmiş belge ile TİO belgesinin alındığı sonradan ortaya çıkarsa yetki belgesi iptal edilir. Dahası şirket hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunulur.

Hangi Şirketler Tio Belgesi Alabilir?

Daha önce de bahsettiğimiz üzere taşımacılık ve lojistik sektöründe faaliyet göstermeyi planlayan tüm şirketler, gerekli şartları karşılamaları durumunda TİO belgesini almak için başvuruda bulunabilir.

Deniz, kara ve havayoluyla nakliyecilik hizmeti vermek, üçüncü şahıslara ait yükleri depolamak, etiketlemek, sigortalamak ve ambalajlamak gibi alanlarda faaliyetler gösterecek firmalar TİO belgesi alabilir.

Satılamayan ve devredilemeyen TİO yetki belgelerinin adi ortaklıklar için düzenlenemeyeceğini de belirtelim.

TİO belgesi başvurusu olumlu sonuçlanan kişinin vefatı durumunda yasal mirasçıları Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na dilekçe ile başvurarak ölüm tarihi ile belgenin kalan geçerlilik süresi arasındaki günlerin ücretini geri talep edebilir. Bu durumda yetki belgesi kalıcı olarak iptal edilecektir. Belgenin geçerliliğini koruması isteniyorsa mirasçıların tek bir kişiye muvafakat vermesi durumunda belge kullanımda kalmaya devam eder.

Yetki belgesi düzenlendikten sonra dahi bakanlık firmadan ek bazı belgeler talep edebilir. Bu evrakların zamanında verilmemesi durumunda yetki belgesi geçici süreliğine askıya alınabilir.

Tio Belgesi Ücreti

TİO belgesi almak isteyen firmaların bakanlığın hesabına yatırması gereken ücret güncel olarak 273.244 TL’dir. Başvuru esnasında bu ücretin ödenmiş olması ve makbuzun başvuru belgeleri arasına eklenmesi gerekir.

Her 5 senede bir yenilenmesi zorunlu olan TİO yetki belgesinin yenileme ücreti, güncel TİO belgesi ücretinin yüzde 5’i olarak belirlenmiştir.

10 yıl ve daha fazla süredir P2 belgesi olanlar için ücret 40 bin 987 lira olarak belirlenmişken 5 yıl veya daha az süredir H1 belgesi olan firmaların ödemesi gereken rakam 106 bin 518 TL'dir. TİO belgesine başvurmadan önce halihazırda başka alanlar için düzenlenmiş yetki belgeniz varsa bu indirimli tarifeden mutlaka yararlanmanız önerilir.

Halihazırda R1 ve R2 yetki belgeniz varsa ek ücret ödemenize gerek kalmadan TİO belgesine dönüşüm için bakanlığa başvuruda da bulunabilirsiniz.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!