Yurtdışı taşımalarda parsiyel taşıma kap ve palet sayısı neden önemlidir diye sormadan önce parsiyel taşımacılığın ne anlama geldiğine bakalım. Parsiyel taşımacılık, bir ya da birden fazla alıcının farklı şirketlerden sipariş verdiği malların birleştirilerek tek bir yük halinde taşınmasını belirtmektedir. Yük teslimatları çoğunlukla demiryolu taşımacılığı, deniz yolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı veya karayolu taşıma ile gerçekleştirilmektedir. Böylelikle alıcısı farklı olan mallar aynı vagonlarda ya da konteynerlarda taşıma hizmeti alabilmektedir. Bilindiği gibi konteynerlar ithalat ve ihracat işlemlerinde çokça kullanılmaktadır.
Genel olarak parsiyel taşımacılıkta amaç aynı yere teslim edilecek fakat konteynerı dolduramayacak malları olan firmaları bir araya getirmektir. Hem böylelikle işlem daha uygun maliyetle gerçekleştirilmektedir. Parsiyel taşımacılık, uluslararası taşımacılık alanında zaman ve maliyet açısından hesaplı olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Parsiyel taşımacılıkta teslimat süreçlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Bunun için de tabi ki bazı unsurlar söz konusudur. Tercih edilecek taşıma modu, taşıma aracı gibi detaylar göz önünde bulundurularak yük sağlam bir şekilde yerleştirilmektedir. İşte tam da bu sırada yurtdışı taşımacılıkta palet kullanımının önemi ön plana çıkmaktadır.
Paletler, yükleri birleştirmek için kullanılan ve yüklerin teslim edilmesini sağlayan standart tavalardır. Taşınacak olan yükler, bu tavalara konularak ambalajlanmaktadır. Paletler, iki palet ızgarasından meydana gelmektedir. Paletler sayesinde taşınacak olan yükler, belirli hacim içerisinde malzemelerin tek bir yerde toplanarak, korunaklı bir şekilde taşınmasına yardımcı olmaktadır. Yükler, istiflenmiş bir şekilde konulmaktadır. Söz konusu paletler ağaç, çelik gibi malzemelerden üretilmiştir.
Taşımacılık türleri için önemli detaylardan biri olan ve birçok Avrupa ülkesinde kullanılan paletlerin boyutları parsiyel taşımacılık için oldukça önemlidir. Örneğin uluslararası karayolu taşımacılığı için paketleme ebatlarında en ve yükseklik 2.30-2.40 metre arasında olmalı, uzunluk ise 13.60 metre olmalıdır. Denizyolu taşımacılıklarında ise paketleme yüksekliklerinin 2.70 metre olması gerekirken, uzunluklarının 12.50-18.30 metre aralarında olması gerekmektedir.
Palet ölçülerinin belirlenmesi sayesinde, ülkelere göre palet ölçüleri değişmemektedir. Araçların gerek uzunlukları gerek genişlikleri yurt dışında gerçekleştirilecek olan taşımalarda parsiyel taşıma kap ve palet sayısı bakımından önemli bir detaydır. Lojistik sektörünün önemli işlemlerinden biri olan bu aşamada, hem aracın hem palet ölçülerinin bilinmesi halinde tüm sevkiyatlarda palet kullanmak avantajlı bir durumdur. Hatta tedariğin bütün aşamalarında yer alan paletler ile mallar güvenli bir şekilde taşınmakta, daha iyi şartlar altında muhafaza edilmekte ve oluşabilecek risk ihtimalleri aza indirgenmektedir. Paletli taşımacılık sayesinde nakliyat için gereken araç sayısı da azalmaktadır. Buna istinaden büyük ebatlı mallar 2 kat daha fazla, küçük ebatlı mallar 3 kat daha fazla sayıda taşınabilmektedir. Üstelik verimli bir taşımacılık gerçekleştirmek için gerekli detaylar arasında yer alan parsiyel taşımacılık sayesinde karbon ayak izinin düşmesine de yardımcı olunmaktadır. İklim kriziyle mücadele anlamında bu detay da oldukça önemlidir.
Yurt dışı taşımalarda ihtiyaç duyulan birçok taşıma parsiyel taşımacılık sayesinde, en son teknolojilerle gerçekleştirilebilmektedir. Yapılacak olan araştırmalardan sonra en uygun fiyatlarla, güvenli bir şekilde paletleme işleminden yararlanabilmek mümkün. Karayolu taşımacılığının, denizyolu taşımacılığının, havayolu taşımacılığının ve demiryolu taşımacılığının her aşamalarını gönül rahatlığıyla tamamlamak için alanında profesyonel bir firmadan hizmet alınmalıdır.