Demuraj, nakliye firması tarafından teslim edilen konteynerlerin gemide bulunan malların transfer edilmesi için ithalatçı firmaya verdiği süre zarfının aşılması halinde ödemesi gereken ek ücrete verilen isimdir. Bu anlamda ithalatçı firmanın ödemesi istenen demuraj masrafı, eşyaların konulduğu işgal edilen konteyner hacmine ve toplam geçen süre gibi unsurlara göre değişiklik göstermektedir. 

Demuraj Nedir, Ardiye Nedir, Arasındaki Farklar Nelerdir

Konteynerlerin teslim edilmesi için belirlenen serbest sürenin aşılması halinde, ithalatçı firmanın aşım yaptığı gün miktarına bağlı olarak demuraj hesaplaması yapması ve nakliye firmasına bu bedeli ödemesi gerekmektedir.

Demuraj, denizyolu ile nakliye söz konusu olduğunda ortaya çıkar. Gemi ile transfer edilecek olan eşyalarda alıcı ve satıcı eşyaların konulduğu liman deposunda kaç gün geçireceğine dair bir anlaşma yapar. Söz konusu anlaşma yapıldıktan sonra ürünün depolama işlemleri liman içerisinde tamamlanır.

Buna göre uluslararası denizyolu taşımacılığında firmaların yaptığı anlaşma gereği, alıcı ve satıcıların aralarında bir depolama süresi belirlemesi gerekir. Bu sayede yükün limanda duracağı gün olarak belirlenmektedir. Ancak bu anlaşmada alıcı ve satıcı arasında herhangi bir süre belirtilmediyse, iki farklı durumla karşı karşıya kalması kaçınılmazdır. Bu durumlar şu şekilde belirtilir;

  • İlk etapta liman deposunda bekletilmesi gereken ürünler, liman kurallarına göre depoda tutulur. Bu kapsama bakıldığında sadece limanın kendi depolama kuralları uygulanır.
  • İkinci hallerde ise limanın yük depolama söz konusu olduğunda herhangi bir kuralı olmadığı varsayılır. Bu aşamada depolanacak ürünlerin ne kadar zaman limanda kalabileceği uluslararası ticari gelenekler baz alınarak karar verilmektedir. Ürünün içeriği ve türü, süre belirlenirken değerlendirilen en önemli etkendir.

Limanlarda depolanmak üzere bekletilen ürünler için bir bekleme süresi belirtilmemişse, teslim edildiği günden sonraki 7 gün boyunca limanda tutulabilir. Limanlarda Türk Ticaret Kanunu kapsamında malların gemiye yüklenme işlemi ve sonrasında boşaltılması için beklenen süreye starya denilmektedir. Starya bazında verilen sürenin aşması veya bu belirlenen süre içerisinde yükleme yapılmaması halinde, gecikme yaşanan her gün için geminin limanda fazladan bir gün bekleyebilir şartı bulunur.

Geminin kendisine verilen bu süre zarfında yükleme yapmaması durumuna ise sürastarya ismi verilir. Bununla birlikte geminin limanda kalabilmek için fazladan aldığı her ek gün için fazladan konaklama ücreti ödemek zorundadır. Geminin bu bekleme süresinden kaynaklı ortaya çıkan gecikme bedeline demuraj bedeli denmektedir.

Demuraj ve Ardiye Arasındaki Farklar?

Ardiye ne demektir sorusu, demuraj söz konusu olduğunda kafa karıştıran bir soru olarak karşınıza çıkar. Ardiye ise demuraj bedeli gibi belirlenen bir anlaşmanın belirtilen süre içerisinde tamamlanmamış olmasından kaynaklı ortaya çıkan ek masraflar yerine, ithalatçı firmanın normal şartlarda da gümrük işlemleri sırasında ödemesi gereken bir ücrettir.

Ardiye masrafları, nakliye firmasına değil direkt olarak liman işletmesine ödenir. İthalatçı firmaya faturası kesine konteynerlerin tüm depolama masrafları ardiye masrafları olarak nitelendirilir. İthal edilen konteynerdeki yükün boşaltılması süresi boyunca, liman işletmesine ardiye ücretinin ithalatçı firma tarafından ödenmesi beklenir.

Demuraj Bedeli Nedir?

Denizyolu taşımacılığı söz konusu olduğunda, limana uğrayan tüm gemilerin taşıyıcı firmaya hiçbir ücret ödemeden konaklama hakkı mevcuttur. Limana sevki gerçekleşmesi gereken konteynerlerin boşaltılması ya da henüz boşaltılıyor aşamada olması, bu aşamada geminin limanda bekleyebileceği gün sayısını etkilememektedir. Boş konteynerleri taşıyıcı tarafından hiçbir ücrete tabi tutulmadan gemilerin bekleyebileceği bu süreye ‘’Serbest Süre’’ ismi verilmektedir.

Verilen bu süre zarfında ithalatçı firmaların yapması gereken değişik uygulamalar mevcuttur. İlk tercih olarak ithalatçı firmanın gemiden indirilen konteynerlerde bulunan malların gümrük çıkışını gerçekleştirmesi ve ardından boş konteynerleri gümrüklü depoya teslim etmesi gerekir. Ancak ürünlerin gümrükten çıkışı o an için mümkün değilse, konteynerlerde bulunan mallar gümrüklü antrepoya yönlendirilmelidir.

Bu ürünlerin sevk işlemleri tamamlandıktan sonra, nakliyeci firma tarafından yine boş halde önceden belli olan gümrüklü depoya konteynerleri teslim etmelidir. İthalatçı firmaya verirken boş konteyner teslim etmesi için belirlenen süre dolması ve konteynerlerin daha teslim edilmemiş olması durumunda teslim edildiği güne kadar gecikme bedeli yani demuraj bedeli ortaya çıkar.

Oden Lojistik Farkı Sizinle

Denizyolu taşımacılığında verdiği hizmetlerle tüm işlemlerinizi limandan limana, tek muhatap konforu ile eksiksiz gerçekleştiren Oden Lojistik, geniş acente ağı sayesinde uluslararası konteyner hizmeti ile hayatınızı kolaylaştırır. 

Denizyolu taşımacılığı söz konusu olduğunda, sektörün detaylarını ve çalışma prensiplerini bilen ve bu hâkimiyete uygun çalışmalar yapan bir firma ticaret yapanlar için birçok avantajı beraberinde getirir. Oden Lojistik, aradığınız kaliteli hizmet anlayışı ve sorunlarınıza akılcı çözümleri bulabileceğiniz alt yapı ile her daim yanınızda.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!