Gelişen ve büyüyen dünyada deniz aşırı ülkeler ihtiyaçlarını karşılamak için bir birleri ile ticaret yapmaktadır. Deniz aşırı ülkeler arasında ve kıtalar arasında ticaret için en uygun ve düşük maliyetli yollardan birisi deniz taşımacılığıdır. Deniz taşımacılığı diğer ticaret yollarından hem maliyet olarak hem de fayda bakımından çok daha avantajlı olması ile öne çıkmaktadır.

Deniz Taşımacılığında En Sık Kullanılan Limanlar

Deniz taşımacılığı ile gemiler vasıtasıyla her türlü ham madde ve ürün kolay bir şekilde bir yerden bir yere taşınabilmektedir. Deniz taşımacılığı dünya genelinde ticaretin en önemli noktaları arasında yer almaktadır.

Deniz taşımacılığında ürünlerin bir yerden bir yerlere taşınması limanlardan yapılmaktadır. Dünyada ve Ülkemizde bu alanda önemli limanlar sayesinde kıtalar arası ticaret başarı ile gerçekleştirilebilmektedir.

Deniz Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Deniz taşımacılığı için öncelikle üretimi gerçekleştirilen ürünün ya da taşınacak ham maddenin bulunduğu yerde bir deniz yolu ulaşımı olması ve uygun bir liman olması gerekmektedir. Deniz taşımacılığında ürünler bir arada toplanarak taşınmaktadır. Bu nedenle taşımanın yapılacağı liman ya da bölgede uygun bir depolama alanı olması gerekmektedir. Daha sonrasında depolanan bu ürünler uygun deniz yolu araçları ile nakledilmektedir.

Deniz taşımacılığında transferi yapılan ürünlerin nakliyesi uzun süreler almaktadır. Bu nedenle denizyolu taşımacılığı için uygun nakliye yöntemleri kullanılması oldukça önemlidir. Deniz taşımacılığı bir entegre taşımacılık yöntemi olarak demir yolu ve karayolu taşımacılığı gibi farklı nakliye yöntemleri ile bir arada yapılmaktadır. Taşımacılığı yapılacak olan yöntemler kullanılan bu entegre sistemler sayesinde doğrudan tüketicilere rahat bir şekilde ulaştırılabilmektedir.

Neden Deniz Yolu Taşımacılığı Tercih Edilmelidir?

Deniz yolu taşımacılığı özellikle uluslararası ticarette kıtalar arası ürünlerin nakliyesinde kullanılmaktadır. Deniz aşırı ülkeler de üretilen ürünlerin başka ülkelerdeki pazarlara iletilmesini sağlamaktadır. Deniz yolu taşımacılığı en çok bir birleri ile kara ve demir yolu gibi bağlantılarının olmaması durumlarında tercih edilmektedir.

Deniz yolu taşımacılığında diğer taşımacılık seçeneklerine göre çok daha fazla ve faydalı yük taşınabilmektedir. Deniz taşımacılığı ile canlı hayvan, petrol, doğal gaz, her türlü hammadde ve üretilmiş ürün taşımacılığı yapılabilmektedir. Deniz taşımacılığının tercih edilmesinin en büyük sebepleri arasında tek seferde aşırı yük taşınması ve maliyetlerinin çok daha uygun olması gelmektedir.

Deniz Taşımacılığında Dünyada Sık Kullanılan Limanlar

Uluslararası ticaret alanında en çok kullanılan ve ihtiyaç duyulan alanlardan birisi deniz yolu taşımacılığı olmaktadır. Deniz taşımacılığının sağladığı avantajlar ülkelerin dış ticaret hacimlerinin artmasında büyük rol oynamaktadır. Bu alanda dünya genelinde birçok üretim noktası bulunmaktadır. Bu üretimlerin pazarlara transfer edilmesinde deniz taşımacılığı önemli rol oynamaktadır.

Farklı ülke ve kıtalarda yer alan önemli limanlar sahip olduğu büyüklükler ile uluslararası ticarette önemli dol oynamaktadır. Özellikle Çin merkezli limanlar bu alanda dikkat çekmektedir. Çin de bulunan Şangay limanı Dünyanın en büyük limanı olarak dikkat çekmektedir. İkincilik ise Singapur limanında bulunmaktadır.

Diğer önemli merkezler ise Çin' de yer alan Ningbo-Zhoushan, Shezhen, Guangzhou, Hong kong, Qingdao ve Tianjin önemli limanlardandır. Dubai limanı, Rotterdam limanı ve Busan limanı da dünyanın önemli ticari transfer merkezlerinden birisi olmaktadır.

Deniz Taşımacılığında Türkiye'de Sık Kullanılan Limanlar

Türkiye 3 tarafı denizler ile çevrili bir yarım ada ülkesidir. Bunun haricinde Marmara ve Çanakkale gibi boğazları ile deniz yolu taşımacılığında önemli bir merkez olmaktadır. Türkiye’nin bu önemli özelliği deniz taşımacılığında bir çok farklı avantaja sahip olmasına da imkan sunmaktadır. Asya ve Avrupa kıtalarının arasında doğal köprü olması nedeni ile uluslararası ticarette önemli bir transfer merkezi olması ile dikkat çekmektedir.

Türkiye nin sahip olduğu doğal güzellikler ile hem doğal liman yapısında hem de yapay olarak oluşturulmuş birçok limanı bulunmaktadır. Türkiye 3 ana denizi birde iç denizi olmak üzere toplamda 4 denize sahip bir ülke konumunda yer almaktadır.

Bu alanda Karedeniz Bölgesi Limanları, Akdeniz Bölgesi Limanları, Ege bölgesi limanları ve Marmara bölgesi limanları ülkemizin deniz taşımacılığında önemli merkezleri konumunda yer almaktadır.

Akdeniz Bölgesi Limanları

Ülkemizin gerek turizm alanında gerekse tarım alanında önemli merkezleri Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Dünya turunç üretimde önemli bir merkez olan Akdeniz bölgesi aynı zamanda zeytin ve zeytinyağı üretiminde de önemli merkezlerden birisidir.

Bunun yanında İç Anadolu bölgesine yakın olan bölge ülkemizin üretim merkezlerinin ihracatında rol oynamaktadır. Aynı zamanda ithal ürünlerin ülkemize gelmesinde de bölge limanları oldukça önemli rol oynamaktadır.

Bu alanda Akdeniz bölgesinde yer alan Mersin Uluslararası Limanı, Mersin Serbest Bölgesi, Akataş Limanı, Akdeniz Serbest Bölgesi, Mmk Metalurji, Torosport Ceyhan, Q Terminals Antalya, İskenderun Demir Çelik Limanı ve Assan Limanı bu limanların önemli merkezleri halindedir. Ticari faaliyetler haricinde Akdeniz limanları önemli yolcu gemilerine de ev sahipliği yapması ile öne çıkmaktadır.

Karadeniz Bölgesi Limanları

Türkiye’nin en uzun sahil şeritlerinden birisi Karadeniz bölgesinde olmaktadır. Karadeniz bölgesinde birçok yerleşim yeri, sanayi ve tarım üretim merkezi bulunmaktadır. Gerek bu ürünlerin dış ticareti gerek ise hammadde ve ürün ithalatı konusunda Karadeniz önemli bir merkezdir.

Karadeniz limanları ile birçok farklı ürün ve ticaret işlemleri güven içerisinde ve hızlı olarak uygulanmaktadır. Karadeniz limanları bu alanda birçok farklı ülke ve kıtayla yapılan ticarette önemli bir rol oynamaktadır.

Karadeniz bölgemizde Samsun Serbest Bölgesi, Samsunport, Sinop Limanı, Erdemir Limanı, Giresun Port, Torosport Samsun, Karasu Limanı, Hopa Limanı ve Riport Limanları önemli ticaret merkezleri konumda yer almaktadır. Deniz taşımacılığı ile bu limanlara gerek canlı hayvan gerek hammadde gerek ise birçok farklı ürün sevkiyatı dünyanın her yerinden yapılabilmektedir.

Ege Bölgesi Limanları

Ege bölgesi doğal girintili çıkıntısı yapısı ile deniz taşımacılığında bir çok farklı liman özelliği sunmaktadır. Özellikle bölgede yer alan İzmir şehri önemli ticari ve turistik deniz taşımacılığında rol oynamaktadır. Bu alanda Batılimanı, Nemport ve Petkim Limanı, Socar Limanı, Çeşme Limanı, İDÇ Limanı, Ege Gübre Limanı ve diğer küçük limanlar deniz taşımacılığında ülkemizin dışa açılan kapısı olmaktadır.

Marmara Bölgesi Limanları

Marmara bölgesi ülkemizin en büyük endüstri üretim merkezi konumunda yer almaktadır. Gerek Marmara denizi gerek ise bölgenin kıyısı olan Ege ve Karadeniz Bölgeleri ile birçok farklı limanı bulunmaktadır. Özellikle iki doğal boğaza sahip olan bölge uluslararası deniz taşımacılığında önemli ticaret merkezleri olarak dikkat çekmektedir. Marmara bölgesinde yer alan;

  • Ambarlı Limanı
  • Akçansa Çanakkale Limanı
  • Altaş Ambarlı Limanı
  • Anadoluport
  • Asyaport
  • Borusan Limanı
  • Ceyport Tekirdağ
  • DFDS Pendik Limanı
  • Diler Demir Çelik
  • Dp World Yarımca
  • Efesanport
  • Galataport
  • Evyaport
  • Kumport
  • Mardaş
  • Marport
  • Poliport
  • Roda ve Rota Limanı
  • Yılport
  • Port Yarımca

limanları ülkemizin önemli ticaret merkezleri arasında yer almaktadır. Otomotiv sanayisi, endüstri fabrikaları, tarım ürünleri ve gıda ürünleri fabrikaları bu alanda en çok ihracat yaptığımız ticari faaliyetleri arasında yer almaktadır.

Bunun yanında ülkemizin en kalabalık nüfus yoğunluğuna sahip bölgesi olması ile de ithalat alanında da oldukça önemli yer kaplamaktadır. Bu alanda gerek hammadde gere ise işlenmiş ürün olarak birçok ürünün girişi yapılmaktadır.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!