Havayolu taşıma senedi (Air Waybill), taşıyıcı ya da acente tarafından düzenlenmesi gereken, taşınan mallar hakkında bilgi içeren ve yasal olarak uygulanabilir taşıma belgesi olarak karşınıza çıkar. Bu taşıma sözleşmesi; gönderinin içeriği, gönderici ve taşıyıcı arasındaki şart ve koşullar olmak üzere bazı ayrıntıları içerir. Ayrıca taşıma senedi olarak nitelendirilen havayolu taşıma senedi, Uluslararası Ticaret ve Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından dağıtılan ve dolaşımı mümkün kılarken, standart bir taşıma sözleşmesi olduğundan birçok avantajı beraberinde getirdiği söylenebilir.

Havayolu taşımacılığında kullanılan Air Waybill, bir gönderi makbuzu ya da irsaliye olarak da nitelendirilir. Bu taşıma senedi hakkında herhangi bir pazarlık söz konusu olmadığı gibi; bu belge, mallar bir havaalanından diğerine taşınırken, sözleşmesinin kanıt olması amacıyla kullanılır. Havayolu taşıma senedinde üç taraf hakkında bilgiler yer alacak şekilde bir düzenleme yapılır. Bu tarafla şu şekildedir: Alıcı, gönderici ve havayolu firması.

Mallar daha gönderilmeden önce, taşıyıcı firmanın malı teslim aldığına dair mutlaka bir Air Waybill düzenlemesi yapılması gerekir. Havayolu taşıma senedi ile hem gönderici hem de taşıyıcı firma, havayolu taşıma senedini imzaladığı andan itibaren bağlayıcılığı kabul etmiş anlamına gelir. Bu taraflar arası yasal olarak bağlayıcılık sağlayan belge şeklinde kabul edildiği için, ayrıntılar açık ve doğru şekilde belgede belirtilmiş olmalıdır. Air Waybill, eski dönemlere yalnızca tek sayfalık fiziksel bir kâğıt olarak kabul edilirken, günümüzde standart olarak kabul edilebilir ve elektronik olarak düzenlenerek saklanması mümkündür. Dolayısıyla tarafların bu belgeyi dijital ortamda rahatlıkla kontrol edebilmesi sağlanmıştır.

Havayolu Taşıma Senedi (Air Waybill) Ne Amaçla Kullanılır?

Havayolu taşıma senedi olarak, iki tarafından hakları koruma altına almayı hedefleyen bu belge, aşağıda yer alan maddeler de dahil olmak üzere farklı taşıma işlemlerinde aktif bir şekilde kullanılır.

Bu maddeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Havayolunun malı teslim aldığına dair kabul gören bir kanıt belgesi,
  • İki tarafa ait olan iletişim bilgileri,
  • Navlun faturası,
  • Gümrük beyannamesi,
  • Ürünlere ait detaylı bir açıklama,
  • Ürünlerin taşındığına ve sonrasında teslim edildiğine dair kılavuz,
  • Kargo şirketinden gelen takip bilgileri,
  • Gönderici ve taşıyıcı arasında düzenlenen taşıma sözleşmesi.

Havayolu Taşıma Senedinin Özellikleri Nelerdir?

Havayolu taşıma senedi, genellikle içerisinde birçok bilginin yer aldığı ve tek sayfalık bir belge olarak kullanılarak sözleşme işlevi görür. IATA, Uluslararası ve yurtiçi nakliye için kullanılması hedeflenen bu belgeyi düzenleyerek, sonrasında dolaşıma girmesi için gereken ilk adımı atar. Söz konusu belgenin ilk üç nüshası orijinal olması şartıyla, sekiz farklı renkte düzenlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Buna bağlı olarak:

  • Belgeyi düzenlemekle görevli olan taşıyıcı firmaya ait olan nüsha, ilk ve orijinal olan belgedir. Yeşil renkli olması gerekir.
  • İkinci nüsha pembe renkli olmakla beraber, alıcı firmaya aittir.
  • Üçüncü nüsha mavidir ve gönderici firmaya aittir.
  • Dördüncü nüsha ise kahverengidir. Bu belge teslimat ve makbuz kanıtı olarak işlem görmelidir.
  • En son kalan dört kopya nüsha ise beyaz renkli olmalıdır.

Havayolu taşıma senedi, sağ üst köşesinde havayoluna at logosu olmasıyla dikkat çeker. Havayoluna ait bu logo, daha önceden doldurulan bilgilerden hariç düzenlenmesi gereken her havayolu taşıma senedi ile çok benzer özelliklere sahiptir. Buna bağlı olarak düzenlenen her havayolu taşıma senedinde mutlaka taşıyıcı firmanın adı, ofise ait bilgiler, rezervasyon yapılan uçağın durumu, logosu, konumunu takip edebilmek için kullanılan 11 haneli numara olan Air Waybill numarasını içermek zorundadır. Gönderici, alıcı, acente, kalkış ve iniş havalimanı bilgileri; havayolu taşıma senedinin sol üst kısmında liste şeklinde belirtilmek zorundadır. Ayrıca belgenin sağ üst köşesinde ayrı bir taşıma için manuel olarak sağlanan değer ve gümrük için beyan edilen veriler hakkında detaylı bilgiyi içermesi gerekir.

Ticarette çok önemli bir yeri olan havayolu taşıma senedinin, en alt kısmında vergiler  ve ortaya çıkması muhtemel olan ek masraflar sıralanmıştır. Bununla beraber gönderici ve acentenin imzası, saat ve yer, taşıma senedinin düzenlendiği tarih bilgisi en alt kısımda liste halinde belirtilmelidir. Havayolu taşıma senedi ve konşimento, her ne kadar birbirine çok benzeyen teknik özelliklere sahip olsa da aslında çok belirgin bir takım farkları olduğu ifade edilebilir. Bu yüzden, iki belgenin birbirinin yerine kullanılması mümkün değildir. Ancak her iki belgenin de uluslararası ticarette çok önemli bir konumda yer aldığı bilinmelidir. Taşıyan ve taşıtan firma arasında bir değiş tokuş yapılmasını sağlayan önemli yasal belgeler olarak kullanılır. Her iki belgede gönderilen mallar hakkında, bu malların nasıl ele alınacağı ve nereye gittikleri hakkında detaylı bilgiler yer alır

Havayolu taşıma senedi ve konşimento arasındaki en önemli fark sahip olduğu mal mülkiyetidir. Konşimento, transfer edilmesi talep edilen malların mülkiyet hakkını belirleyen önemli bir belgedir. Bu durumda nakliye şirketi, malları yalnızca varış yeri için konşimento belgesinde belirtilen tarafa teslim etme şartıyla malları teslim alabilir. Havayolu taşıma senedi; acente ya da taşıyıcı firma tarafından teslimat adres gönderen bir mal makbuzu şeklinde kullanılır. Havayolu taşıma senedi, kargoyu taşımak için yetkisi olan şirketler tarafından düzenlenen bir belge olmasının yanı sıra, bu belgenin basılması sadece Uluslararası Taşımacılık Birliği tarafından gerçekleştirilebilir. Bu yüzden taşıma senedi bir nevi, taşıma sözleşmesi görevi alır. Taşınan yükün taşıyıcı firma tarafından teslim aldığını belgeleyen bu belge uluslararası da kabul görür.

Taşıma senedinin sağ üst köşesinde havayolu şirketine ait bir isim ya da logo varsa, bu senet özel bir havayolu şirketine ait olduğu anlamına gelir. Ancak herhangi bir havayolu ismi bulunmuyorsa IATA üyesi firmalar tarafından hazırlanarak nötr şekilde basılır. Yükün adedi, boyutu, ağırlığına dair tüm bilgilerin bulunduğu bu belgede navlun değeri ve menşeine dair birçok detayın yer alması çok önemlidir. Yükün güvenilirliğini sağlamak açısından havayolu taşıma senedinin olmazsa olmaz bir yeri vardır.

Taşıma Belgelendirme İşlemleri Oden Lojistik Farkıyla

Lojistik söz konusu olduğunda, gerekli her türlü belgeyi sizin adınıza düzenleyerek prosedürleri yerine getiren, diğer yandan dış ticarette karşınıza çıkma ihtimali olan sorunlara akılcı çözümler sunan bir firma ile iş birliği içerisinde çalışmak çok önemlidir. Firmaların bu anlamda tercih ettiği kalite, hem zamandan hem de nakitten aynı anda tasarruf etmek için ilk adım olarak görülür. Ancak bu sayede başarıyı yakalamak ve nitelikli lojistik hizmetleriyle firma olarak sektörde başarıyı ispat etmek mümkün hale gelir.

Oden Lojistik, bu konuda her zaman üst düzey kalitede hizmetleri bir arada bulabileceğiniz, ihtiyacınız olan her belgeyi büyük bir titizlikle hazırlayan bir firma olarak adından söz ettirir. Uzman personelleriyle çevreci bir yaklaşımı benimseyerek, lojistik hizmetlerinde her zaman akılcı çözümlere öncelik veren Oden Lojistik olarak her geçen gün büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz. Çeşitli alanlarda farklı hizmet yelpazesiyle en iyisi olmak için çalışmaya devam eden Oden Lojistik, sizin istek ve ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde analiz eder. Buna uygun hizmetlerle farkını ortaya koyan Oden Lojistik ile uluslararası ve yurtiçi ticarette iz bırakmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!