Taşımacılık sektöründe var olan tüm firmaların yaptıkları bu işin şartlarına uygun yeterliliğe ve belgelere sahip olması gerekir. Yanıcı gazlar, patlayıcı ve kimyasal malzemelerin taşınmasında kullanılan bir belge olan İMO belgesi, eksiksiz şekilde doldurulmalıdır. Bu belgelerin hatalı ya da eksik şekilde doldurulması, sevkiyat sırasında bir takım aksaklıklar yaşanmasına yol açar. Uluslararası Denizcilik örgütünün baş harfleri kullanılarak oluşturulan bu terim, gemicilik sektöründe çok sık şekilde kullanılır.

IMO Belgesi Nedir ? & IMO Sembolleri

Uluslararası deniz yolu ticaretinde belirleyici olan terimler, yükün taşındığı ülkenin kurallarına uygun olmayı gerektirir. Ülkeler arası karşılıklı olarak belirlenen bu kurallara göre hazırlanan belgelerde amaç, denizlerin doğru şekilde korunabilmesidir.

Sefer esnasında tehlikeli madde ve zararlı atıkların denizde kirlilik yaratmasına engel olmak ve bu durumu kontrol altına almak için üretilen bu kodlar, ulusal arenada aynı simgeleri taşır. Temiz denizlere sahip olmayı hedefleyen bu sistem, ulusal mevzuatlarla desteklendiğinde geçerliliğini koruyabilir.

İMO belgesi, ilk etapta kod ve sözleşmeler üzerine kurulu iken, sonraki zamanlarda ülkelerin belirlediği mevzuatlara göre değişkenlik gösterir.  Denizde ve yükleme sırasında meydana gelen aksaklıklara yönelik cezai işlemlere sahip olan bu belge, taşımacılıkta dikkat çekmektedir. Deniz taşımacılığına hakim olmanın hedeflendiği bu belge sayesinde yükleme esnasında oluşabilecek atıklar kontrol altında tutulabilir. Denizleri koruyarak taşıma esnasında, kimyasal maddelerin denize dökülerek zarar vermesini engellemek adına düzenlenen İMO kodları, doğaya verilen zararı bu anlamda minimum seviyeye indirmeyi başarır.

Denizde yaşanabilecek kazaların yarattığı zararı en az seviyede tutan İMO belgesi, yanıcı ve tehlikeli maddelerin taşınmasından önce temin edilmesi şarttır. Denizyolu sayesinde uluslararası taşıma yapabilen firmalar, bu belgeleri 2015 yılından itibaren online şekilde düzenleyebilmektedir.

Uluslararası Denizcilik İMO kodları

Birleşmiş Milletler Uzmanları tarafınca dokuz sınıfta değerlendirirken tehlikeli madde kodları, uluslararası taşımacılık sırasında kullanılmaktadır. Dokuz sınıfa ayrılan bu kodların içerikleri ise şu şekildedir;

  • Sis bombası ya da dinamit gibi patlayıcı maddeler,
  • Mazot ve benzin gibi içeriklere sahip olan, açık alanda tutulması şart olan bazı sıvı yanıcı maddeler
  • Asetilen, hidrojen, etan, etilen, amonyak gibi bir takım yanıcı gazlar
  • Kırmızı fosfor, naftalin ve kuru liflerden meydana gelen katı yanıcı maddeler
  • Kuru ot ve mangal kömürü gibi kendi kendine tutuşabilme özelliğine sahip olan maddeler
  • Su ile direkt temasa geçtiğinde, tehlikeli gazlara neden olabilen baryum, magnezyum ve karpitler
  • Radyoaktif içerenler
  • Nitrat ya da suni gübreye sahip olan oksitleyici maddeler
  • Sodyum hidroksit gibi aşındırıcı özelliği bulunan maddeler
  • Yüksek ısı ortamında taşınması zaruri olan maddeler

Taşıma esnasında fiziksel temasın gerekli olduğu maddeler, insan sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilecek bazı riskleri de içinde barındırır. Su ya da hava ile temasa geçtiğinde etkileşim oluşturan maddeler, gemi aracılığı ile taşındığında denizlerin kirlenmesi olasılığını beraberinde getirir. İnsan ve çevrenin uğrayabileceği zararları en aza indirgemek adına amaçlanan tehlikeli madde sembolleri, tüm dünyada aynı şekilde hazırlanır.

Bazı sembollere sahip olan ürünlerde su ile temas etmesinden kaçınılması gerektiği ifade edilirken, bazı sembolleri taşıyan ürünlerde kendi kendine yanabilme özelliği mevcut olduğundan daha kontrollü şekilde taşınması hedeflenir. Güneş ışınlarıyla bile temas etmesinin sakıncalı olduğu bazı tehlikeli maddeler, loş ve kapalı ortamlarda muhafaza edilerek transfer edilmelidir.

İMO Sembolleri

Denizyolu taşımacılığında güvenilir ortamı oluşturabilme adına oluşturulan belgede bazı kod ve semboller kullanılır. Kuruluş itibariyle deniz güvenliği için çözümler üretilmesi, çevre sorunları karşısında aynı özeni göstermeyi gerektiren en önemli faktördür. İMO belgesi, gemilerde tasarım ve donanım bakımında destek niteliği taşırken, standartlara uygun şekilde düzenlemelere sahip olmak zorundadır.

Tehlikeli madde taşırken kullanılan bu semboller, kanunlar çerçevesinde belirlenir. Patlayıcılar kategorisinde yer alan İMO sembolleri, kendi içlerinde belli sınıflandırılmalara yapılarak kesinleşir. Parça fırlatılarak, alevli düşük zararlı, kitle halinde, patlaması zor olmasına rağmen kitle halinde patlayabilenler ya da patlamayanlar olarak farklı kategoriler altında değerlendirilmektedirler. Bu sınıflar, özelliklerine ve çevreye verebileceği zararlara göre farklı özelliklerde sıralanır.

Belirli bir sıcaklık seviyesine ulaştıktan sonra patlayan maddeler için sağlanan ayrıştırmalar, taşınan malzemenin verebileceği hasar oranını tahmin edebilmeyi sağlar. Taşınan yükün yanıcı veya patlayıcı özellikleri baz alınarak, oluşan bu sembollerde koruma yöntemlerinde de yer verilir. Bazı yanıcı maddelere tutuşturucu sigara gibi maddelerle yaklaşmak, çevre sağlığını ve deniz yolculuğu sırasında gemi güvenliğini tehlikeye atacak olumsuz durumlara yol açabilir.

Kompozit panel şeklinde tasarlanan sembollerin ebatları birbirinden farklıdır. Bu levhalar üzerinde ürünün türü ve teknik olarak kullanılan ismi kesinlikle yer almamalıdır. Levhaları sembollerle doldururken, Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından hazırlanmış bilgiler doğrultusunda düzenlemeler yapılır. Tehlikeli olan maddelerin üzerine yanıcı olduğuna dair etiket yapıştırırken, liman görevlilerinin bilgisi dahilinde hareket edilmesi gerekir. İMO sembollerinin her biri, ayrı ayrı maddelerin içeriklerini ve taşıma bilgilerini barındırdığından çok dikkatli olmak gerekir.

İMO Belgesi Nasıl Alınır?

Denizyolu taşımacılığında nakliye süreçleri, firmalar açısından belge alım aşamasında sıkıntılı bir süreç olarak bilinir. Bu taşımacılık sırasında, yük ve geminin uğrayabileceği zararları en aza indirgemek adına bu kurallara uymak şarttır. Bu anlamda belge alım işlemlerini sizin adınıza yöneten Oden Lojistik, uzun yıllardan beri ihracat ve ithalatta geniş acente ağıyla sorunlarınıza akılcı çözümler getirir.

Profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyduğunuzda, gümrük işlemleri sırasında gümrükleme, denizyolu taşımacılığı, karayolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı ya da dış ticaret gibi tüm işlemlerinizi firmamız sizin adınıza yürütür. Limandan limana, tek bir muhatap prensibi sayesinde Oden Lojistik eksiksiz çalışma tecrübesini deneyimlemek için sizde hemen şimdi web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Oden Lojistik, hayatınızı kolaylaştırmak için her daim sizinle.

ÇÖZÜME HIZLI, KOLAY VE GÜVENİLİR YOLDAN ULAŞIN!
Bizden Teklif Almadan Karar Vermeyin!