Konteynerler, uluslararası standartlara konteyner taşımacılık sisteminde kullanılan yüksek hacimli araçlar olarak kullanılır. Taşımacılık sisteminde ürünler güvenli, verimli ve hasarsız bir şekilde taşınması için tasarlanmıştır. Çelik kutu şeklinde olmak üzere birçok avantajlı özelliği ile ön plana çıkan konteynerler yeniden kullanılabilir durumdadır.
Konteyner içerisinde yer alan malzemeler boşaltılmadan önce, konteynerler ile birlikte farklı taşıma modları kullanılarak taşınabilir. Her konteynerin boyut ve çeşidi birbirinden farklı olabilir. Konteyner ölçüleri ve boyutları ISO 6346 standartlarıyla belirlenmiştir. Konteynerler farklı amaçlar için kullanılabilir olmanın yanı sıra, günümüzde aktif bir şekilde kullanılan 17 milyon konteyner olduğu düşünülmektedir.
Konteyner taşımacılığının yoğunlaşmasıyla birlikte, konteyner ölçülerinin standartlaşması yolunda yapılan çalışmalar daha yavaş ilerlemeye başlamıştır. Ancak müşteri ihtiyaçlarına göre ortaya çıkan Avrupa demiryolları, ABD demiryolları, ABD Karayolları ve ABD deniz taşımacılığındaki yetkili olan kişiler bir araya gelerek ortak bir dil oluşturmuşlardır. Buna göre ise ön plana çıkan 4 ISO standardı, konteyner taşımacılığını standartlaştırmayı başarmıştır.
Buna bağlı olarak:
Konteynerlerin standartlaştırılması, yüklerin daha kolay taşınırken aynı zamanda oluşabilecek olan karışıklıkların önüne geçmek açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Eğer bu anlamda konteynerler standartlaştırılmış olmasaydı, yük ve eşyalarını transfer ettirmek isteyen firmalar için taşıma sırasında birçok istenmeyen karışıklıklar yaşanması kaçınılmaz olurdu. Örnek vermek gerekirse; ülkemizde yüklenen bir yük İngiltere’de yüklendiğinde, konteynere sığmayabilir ya da boşluk kalma ihtimali vardır. Bu durum beklenmedik ek maliyetlerin artmasına ve işletmelerin bu maliyetler sayesinde zarar etmesine neden olabilir. Standart haline gelen bu farklı konteyner tipleri sayesinde, yüklenen yüklerde hem konteynerler hem de mal sahibi olan firmalar için yüklenmesi sırasında oluşabilecek birçok sorunun önüne geçilmiş olmuştur.
Konteynerler, uluslararası taşımacılık söz konusu olduğunda ürünlerin hasarsız, hızlı, verimli ve güvenli bir şekilde elleçlenmesinin yapılabilmesi için çok önemli bir yere sahiptir. Buna bağlı olarak birçok farklı konteyner tipinin olduğunu söylemek mümkündür.
Konteyner tipleri şu şekilde sıralanabilir:
Standart konteynerler, genel yükleri taşımak için kullanılır. Taşınacak olan yükler ağır tonaj ya da az ise standart konteynerler kullanılmaktadır. Uzunluk olarak 6 metre, en ve yükseklik olarak 2,35 metre olan bu konteynerler, 25-30 ton arasında yük taşımak için uygundur. En sık kullanılan konteyner türü olmasının yanı sıra, daha çok genel kullanım için üretilmiş bir konteyner olmasından kaynaklı kapı girişinden sığma ihtimali olan tüm ürünler standart konteynerler ile rahatlıkla taşınabilir.
Bu tip konteynerler, daha hafif hacimli olmakla beraber, yüksek hacimli ürünlerin taşınması için kullanılır. Yükseklik olarak normal 40 konteynere göre 30 cm daha yüksek olduğu ifade edilebilir.
Bu konteyner tipinin tavanı açılmak için uygun tasarlanmıştır. Üstü açılabilir olmasından kaynaklı, yüklenme işlemi zor olan yükler tavan sayesinde rahatlıkla yüklenebilir. Özellikle kapıdan yüklemenin zor olduğu yükleri konteynere yükleme konusunda çok önemli avantajlar sunar.
Üstü açık konteynerler, üzeri açık bırakılabilir ya da isteğe bağlı şekilde branda ile örtülmesi mümkün olan konteyner türü olarak dikkat çeker. Özellikle brandanın esnek olması sayesinde yüksekliği çok daha fazla olan yüklerin kolay bir şekilde taşınması mümkün hale gelir.
Yan duvarları ve tavanı olmayan konteynerlere açık konteyner ismi verilir. Özellikle üstü açık olan standart konteynerlere sığmayan yükleri taşımak amacıyla tercih edilen bu konteynerler, jeneratör, geniş iş makinesi, geniş ve yüksekliği fazla olan yüklerin taşınmasında büyük bir kolaylık sunar.
Bu konteyner tip son derece güçlü bir tabana sahiptir. Bu konteynerler özellikle yat ve buna benzer arka ve ön taraflardan taşma ihtimali olan yükleri ve yüksek ağırlığa sahip olan yükleri taşımak amacıyla kullanılır. Ayrıca sadece tabanı olduğu için büyük ölçekli yüklerin taşınmasının daha kolay olmasını sağlar.
Soğutmalı konteynerlerin iç sıcaklı her an kontrol edilebilir durumdadır. Soğutmalı konteynerler, kendi soğutma ünitelerine sahip olan ve gemilere yüklendiğinde geminin güç kaynağından faydalanarak gerekli enerjiyi sağlayan bir sisteme sahiptir. Bu yüzden özellikle gıda taşımacılığı söz konusu olduğunda bu konteyner tipleri çok sık bir şekilde kullanılır. Taşıma süresi boyunca sıcaklık değerleri için farklı kayıt cihazları ile takip edilen ve konteyner dışında yer alan paneller sayesinde kontrol altında tutulması kolaylaşır.
Silindirik bir tankın çelik dikdörtgen konstrüksiyon yapının içerisine yerleştirilmesi ile kullanılır duruma gelir. Gaz ve sıvı halinde olan yüklerin rahat ve güvenli bir şekilde taşınmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Tank konteynerlerde tankın minimum %80’inin dolu olması şartı vardır. Bu noktada amaç sarsıntılara karşı oluşması muhtemel olan çalkantıların önüne geçmektir. Tankın maksimum %95 oranında doldurulması güvenlik açısından önemlidir. Bu oranın üzerine çıkması çok tavsiye edilen bir durum değildir. Burada amaç sıcaklık artışları ile birlikte yaşanan genleşmenin önüne geçerek, tehlikeli bir durum yaşanmasının önüne geçmektir.
Özellikle de tarım ürünlerinin taşınması için aktif bir şekilde kullanılan dökme yük konteynerler buğday, arpa, yağlı tohumlar ve kum gibi yükler ile dökme yük niteliği taşıya taneli ürünlerin daha rahat bir şekilde taşınmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Buna bağlı olarak yüklenecek olan ürüne ve yükleme sistemlerine göre pompa, konveyör, yer çekimi gibi etkenler kullanılarak yüklemeye imkân tanır. Bu gibi konteyner tiplerinde tava kısmında 3 adet yükleme kapağı ve kapı kısmında 2 adet tahliye kapağı bulunmaktadır.
Havalandırmalı konteynerin taban ve tepe profillerinde hava kanalları yer alır. Bu sayede doğal hava dolaşımına olanak sunulur. Genel olarak havadan bir ortamda taşınması gereken yükleri taşımak için kullanılan havalandırmalı konteyner tipleri, yangın olarak yeşil kahve tanelerinin taşınması konusunda oldukça işe yarar bir konumdadır.
Dış ticarette başarıyı yakalamak ve bu sayede firma olarak büyümek için tercih edilen lojistik firmasının üst düzey standartlarında hizmet anlayışına sahip olması gerekir. Aksi takdirde mal ve eşyaların lojistik zinciri ile transfer edilmesi sürecinde, firma olarak istenmeyen sorunlarla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olacaktır. Bu anlamda her zaman beklenti odaklı hizmet veren Oden Lojistik; söz konusu lojistik olduğunda her zaman güvenilir, kaliteli ve hızlı çözümlerle dış ticaret işlemlerinizi sorunsuz yönetmenizi sağlar.
Firmamız lojistik zincirinde sizin ihtiyaç ve isteklerinize son derece hakim olarak süreci her an kontrol altında tutar. Bu sayede alanında uzman kadrosu ile her zaman bu istek ve ihtiyaçlar doğrultusunda hizmet vermeye ve kaliteden ödün vermeden yüklerinizin taşınmasını sağlayan çözümlerle her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam eder. Uzun yıllara dayanan çalışma tecrübesi ve müşterilere verdiği değerle farkını ortaya koymayı başaran Oden Lojistik, bu alanda en nitelikli adres olarak hizmet vermeye devam ediyor. Sizde Oden Lojistik kalitesi ile dış ticarette fark yaşamak ve işletme olarak ayrıcalıklı imkanlardan faydalanmak için web sitemizde yer alan iletişim numaralarını kullanarak hemen bize ulaşabilirsiniz. Oden Lojistik, lojistik sektöründe etkili çözümler ve avantajlı imkanların her zaman için tek adresidir.